TEHNOLOGIJA I INOVACIJE PUT DO DALJEG RAZVOJA BIH

TEHNOLOGIJA I INOVACIJE PUT DO DALJEG RAZVOJA BIH

Tema ovogodišnjeg EXPO 2020 koji se održava u Dubajiu je Spajanje umova, stvaranje budućnosti (Connecting Minds, Creating the Future), a sadrži još i tri podteme: Mobilnost, Održivost i Mogućnosti (Mobility, Sustainability, Opportunity). Ovaj svjetski sajam poduzetništva, na kojem učestvuje rekordan broj od 192 zemlje, ove godine ima posebnu simboliku i ukazuje na važnost i značaj ljudi, njihovu međusobnu saradnju i povezanost radi održive budućnosti. Cilj mu je inspirirati ljude, predstaviti najbolje inovacije u svijetu danas ali i pokazati da je naše okruženje spremno da se suoči sa izazovima današnjice kao što su klimatske promjene i održivi razvoj.

I naša zemlja, Bosna i Hercegovina se odlučila da iskoristi ovu priliku i da pokaže koliko je inovativna u stvaranju prilika. Upravo to je i bio povod da se obratimo Vjekoslavu Domljanu, ekonomskom stručnjaku, rektoru Sarajevo School of Science and Technology (SSST), nekome tko je trenutno uključen u pripremu Globalnog razvojnog okvira BiH i Strategije razvoja FBiH 2021.-2027. da nam dodatno pojasni šta ustvari za jednu državu i kompaniju znači učešće na Svjetskom sajmu:

„Kako kaže generalni direktor Expo 2020 Reem Al Hashimy, olimpijske igre su mjesto gdje svijet dolazi da se takmiči u sportu, Ujedinjene nacije su mjesto gdje svijet dolazi da raspravlja o politici, a Expo je mjesto gdje svijet dolazi da razmjenjuje ideje. Jednostavno kazano, Expo je platforma za ljudski napredak.“

Upravo današnji svijet koji je povezaniji nego ikada treba da iskoristi priliku i da Expo 2020 bude temelj koji će pokazati da je bolja dostupnost tehnologije i znanja bitna kako bi se razmijenile ideje i unaprijedile inovacije. Samo investiranjem u inovativna rješenja može se doći do održivijeg rasta i razvoja, a na naše pitanje koja je to strateška prednost Bosne i Hercegovine, profesor Domljan kaže:  

„Napredak zemalja se može prikazati kao tri I (3I). Kad je zemlja na niskom stupnju razvoja, imitira tj. vrši transfer tehnologija iz inozemstva i proizvodi ono u čemu ju je priroda obdarila. Stoga su prvi industrijski kapaciteti u BiH bile tvornice duhana, drveta i sl. Sljedeća faza razvoja je inoviranje tj. pretvaranje znanja u novac. Najviša faza razvoja je stvaranje invencija tj. pretvaranje novca u znanje. U ovoj fazi su oni koji pomjeraju svjetove tj. granice proizvodnih mogućnosti kako industrija tako i ekonomija. 

BiH je 2019. god izdvojila 68 miliona KM za istraživanja i razvoj, 18 miliona manje nego 2013. god. Istodobno je na poslovima istraživanja i razvoja radila 381 osoba, a 2018. god. ih je bilo 483.

Nužno je smisliti neku prečicu i početi dostizati one koji su u doba pada Berlinskog zida bili daleko ispod BiH, a danas su zemlje članice OECD tj. kluba bogatih zemalja, čemu prije svega BiH treba težiti. Da bi im se priključila, treba mapirati lance vrijednosti regija, ustanoviti lidere razvoja regija i poduprijeti ih utemeljenjem centara izvrsnosti. Za ovo ne treba žaliti uzeti 200 miliona kredita od neke razvojne financijske institucije te ih uložiti u centre izvrsnosti uz uvjet da kompanije odnosnih lanaca vrijednosti ulože svojih 200 miliona KM.“

Dakle, izvrsnost i potencijal BiH imaju priliku da se pokažu na Expo 2020 jer je to zaista mjesto i platforma za slobodnu i otvorenu razmjenu novih ideja i inovacija, koje stvarajući mogućnosti, povezuju pojedince, kompanije i investitore, osmišljavajući globalnu ekonomiju budućnosti.