Putovanja i povezivanje centralna tema Expo 2020 Dubai

Putovanja i povezivanje centralna tema Expo 2020 Dubai

U sedmici od 9. do 15. januara Expo obilježava dane „Putovanja i povezivanja“ i pod ovom temom Expo će se osvrnuti na fizičku i digitalnu povezanost te istražiti kako se koriste tehnološki alati za poboljšanje čovječanstva u ključnim sektorima kao što su mobilnost, transport i logistika, upravljanje, zdravlje i putovanja, istovremeno zagovarajući digitalnu povezanost koja bi trebala biti dostupna svima.

Predstavnici privatnog i javnog turističkog sektora Bosne i Hercegovine učestvuju na centralnom događaju tematske sedmice, cjelodnevnom globalnom poslovnom forumu „Putovanje i povezivanje“ koji je fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavljanje ravnoteže između brzorastuće globalne digitalne ekspanzije i naše fizičke realnosti.

Primarni cilj predstavnika turističkog sektora jeste da predstave potencijale i prilike za strana ulaganja, jer sektor turizma odlikuje snažan potencijal i vrlo je bitan za ukupan ekonomski razvoj. Ovo je prva grupa privrednika koja, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oblast turizma na ovoj izložbi predstavljat će 18 pravnih subjekata, od kojih su 15 kompanija i tri turističke zajednice iz Bosne i Hercegovine i oni će kroz B2B sastanke, networking i business forume razmijeniti iskustva i prezentirati investicijske, ekonomske i turističke potencijale učesnicima iz 192 zemlje svijeta. Predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo imali su priliku susresti se sa italijanskim ministrom turizma Massimo Garavaglia s kojim su razgovarali o mogućnostima saradnje i razvoja turističkih potencijala. Turisti iz Italije tradicionalno biraju Sarajevo kao poželjnu turističku destinaciju i ne kriju svoje oduševljenje našim bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, muzejskim blagom, čistom prirodom i izuzetnom gastronomskom ponudom.

Turizam je jedna od najbrže rastućih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja je prepoznata kao jedna od deset zemlja koje bilježe značajan porast dolaznog turizma. Ovo je jedinstvena prilika da svojim učešćem i prisustvom na ovoj najvećoj svjetskoj izložbi poduzetništva naši turistički radnici predstave bogate prirodne resurse u različitim sektorima turizma BiH od zimskog turizma, ekoturizma, wellness turizam, vjerskog turizma, avanturističkog i sportskog turizma, ali i morskog turizma.

Mnogi internet turistički vodiči često naše najveće gradove uvrštavaju u listu gradova koje treba posjetiti što daje dodatnu motivaciju predstavnicima bh. turizma da pozovu investitore i ponude im mogućnost da ulažu turističke kapacitete u BiH.

„Turistička zajednica Kantona Sarajevo je ponosna što učešćem na Expo 2020 Dubai kruniše predan rad na razvoju i unapređenju turističkog ambijenta. Zajedno sa ostalim učesnicima iz privatnog turističkog sektora, predstavit ćemo se kvalitetnom promocijom turističke ponude i potencijala Kantona Sarajevo i BiH, te pozicionirati kao poželjna turistička destinacija s ciljem privlačenja novih tržišta i turista iz cijelog svijeta. Prethodne godine, u strukturi turističkog prometa, najviše dolazaka i noćenja u KS ostvarili su upravo turisti iz UAE i Saudijske Arabije, što će nam, uz ostale zemlje Zaljeva, biti prioritetna tržišta na koja ćemo staviti fokus tokom učešća na ovoj izložbi.“ – izjavila je koordinatorica Visit Sarajevo, Emina Nizić.

Za vrijeme boravka na Expo 2020 Dubai predstavnici turističkog sektora Bosne i Hercegovine prisustvovat će na forumima i networking panelima na paviljonima zemalja regije.