Preko 4 miliona posjetila na Expo 2020 Dubai

Preko 4 miliona posjetila na Expo 2020 Dubai

Broj posjetilaca svjetskog sajma poduzetništva koji se održava u Dubai, od njegovog otvaranja 01.10.2021. godine do 21.11.2021. godine iznosio je nevjerovatnih 4,15 miliona.


Bogati sportski, muzički i kulturni program koji se realizirao tokom prethodne sedmice, ali i u danima vikenda, svakako je privukao veliki broj zainteresovanih.


Sedmica koja je iza nas bila je sedmica obilježavanja Tolerancije i inkluzivnosti, odnosno pronalaženja načina da potaknemo veće zajedničko razumijevanje koje će omogućiti tolerantnija i inkluzivnija društva, društva po mjeri svih. Sedmica tolerancije i inkluzivnosti sadržavala je više od dvadesetak događaja, uključujući trodnevni Te Aratini festival domorodačkih i plemenskih ideja, kojem je domaćin bio Aotearoa Novi Zeland, a nastupili su izvođači iz UAE, Australije, Kanade, Malezije, Paname, Paragvaja i SAD-a.

Također, 16. novembra obilježen je Međunarodni dan tolerancije, te održani brojni susreti i aktivnosti na ovu temu – od poslovnog foruma tokom kojeg su istaknute poslovne prilike, vrhunske tehnologije, kao i napredak koji su Ujedinjeni Arapski Emirati, ostale zemlje učesnice i Expo partneri ostvarili kada je u pitanju tolerancija i inkluzivnost, do Globalnog međuvjerskog samita sa kojeg je poslana poruka da se međuljudski odnosi grade na zajedničkim vrijednostima i sličnostima.

Posebna pažnja bila je posvećena obilježavanju Svjetskog  dana djeteta. Expo 2020 je udružio snage s UNICEF-om i Ministarstvom za razvoj zajednice UAE kako bi proslavili ovaj dan nizom svečanosti predvođenih mladimam, te je održan i spektakularni koncert u Al Wasl Plaza, na kojem je učestvovala libanonska pjevačica Yara, UNICEF-ova regionalna ambasadorica za Srednji istok i Sjevernu Afrike, koja je predstavila novu pjesmu o djeci pod nazivom We Want to Live. Expo školski program je u prethodnih mjesec dana ugostio više od 200.000 učenika javnih i privatnih škola iz cijelih UAE-a.

Potpuni uvid u sve realizovane događaje i aktivnosti samo tokom jedne sedmice bi bio jako obiman, no samo ćemo još naglasiti kako je broj virtualnih posjetioca Expo 2020 sajma već narastao na nevjerovatnih 22 miliona.

Sedmica koja je pred nama donosi mnoštvo različitih dešavanja, a za ljubitelje šaha naglašavamo da 24.11. započinje Svjetsko prvenstvo u šahu, za koje se očekuje da će biti najjače takmičenja u historiji šaha. Istinski zaljubljenici šaha će imati priliku uživo i online pratiti prvenstvo.

Pratite nas i dalje za novosti za Expo 2020 Dubai.