Predstavnici „Prehrambene industrije“ zadovoljni svojim nastupom na Expo 2020.

Predstavnici „Prehrambene industrije“ zadovoljni svojim nastupom na Expo 2020.


Treća grupa privrednika koja je uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai bili su predstavnici prehrambene industrije.

Predstavnici sedam (7) pravnih subjekata koji se bave različitim aspektima prehrambene industrije, imali su priliku da predstave svoje proizvode i usluge na Expo 2020, ali i cjelokupnu prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme boravka na Expo 2020, predstavnici ove grupe industrija su učestvovali na događajima koji su organizovani za poslovnu zajednicu sa ciljem umrežavanja i ostvarivanja novih poslovnih kontakata na paviljonu Maroka, Francuske, Latvije, Argentine, Kostarike, Malezije i Slovačke.

Iz kompanije Borovis – Visoko su zadovoljni posjetom Expo-u 2020 je za njih, kako kažu, imala višestruku korist. „Pored kontakata koje smo ostvarili te proširene postojeće saradnje, imali smo priliku sudjelovati na forumima iz oblasti privrede koje su organizovale najnaprednije države svijeta. U svakom slučaju, ova posjeta je proširila naše vidike te omogućila da sagledamo aspekte promjene u odrzivom razvoju ka kojime se svijet okreće, a kojima ce se morati prilagođavati kako naše industrije tako i država Bosna i Hercegovina.“ – izjavila je Nermina Džafić Čolo, članica nadzornog odbora kompanije.

Centralni događaj ove tematske sedmice bio je poslovni forum, koji se održao 22.2.2022., a u organizaciji Privredne komore Dubai. Ovaj poslovni forum  je bio vrlo važnu priliku za predstavnike prehrambene industrije da predstave mogućnosti Bosne i Hercegovine i početak saradnje između Kantona Sarajevo na izgradnji dugoročnijih i održivih ekonomskih veza.

Iz kompanije Akova group ističu da su posebno ponosni sa činjenicom da kvalitet proizvoda koje proizvode te tehnologija kojom raspolažu njihovi proizvodni pogoni ne zaostaju za svjetskim kompanijama iz njihove branše. Dodali su da je posjeta Expo-u 2020 kao i posjeta Gulfood 2022 je bila izuzetna prilika da se izbliza upoznaju sa novim trendovima, mogućnostima i prioritetima u poslovnom svijetu ali i da donesu dodatne vrijednosti kako u naše kompanije tako i u našu državu Bosnu i Hercegovinu. 

Članovi privredne delegacije su izrazili svoje zadovoljstvo organizacijom njihovog predstavljanja na Expo 2020 Dubai i omogućenim prilikama za susrete sa predstavnicima poslovnih zajednica. Uvjereni su da će im u skorijoj budućnosti novostečeno iskustvo i ostvareni kontakti donijeti nove poslovne prilike. Nova saznanja ce ih dodatno ohrabriti da se upuste u projekte za koje su uvidjeli da bi mogli donijeti izvrsne poslovne rezultate te potražnju na svjetskom nivou.