Predstavnici „Ostalih industrija“ očekuju prve rezultate do kraja 2022.

Predstavnici „Ostalih industrija“ očekuju prve rezultate do kraja 2022.

Druga grupa privrednika koja je uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai bili su predstavnici ostalih industrija.

Predstavnici 17 pravnih subjekata iz kategorije „ostale industrije“ predstavile su različite oblasti poslovanja i različite industrije iz cijele Bosne i Hercegovine, a koje se bave arhitekturom i izgradnjom, procjenom rizika, preradom tekstila i kože, preradom i proizvodnjom polimerskih proizvoda i proizvodnjom organskih ulja i kozmetike.

Za vrijeme boravka na Expo 2020, predstavnici ove grupe industrija su učestvovali na nekoliko događaja sa ciljem umrežavanja ostvarivanja novih poslovnih kontakata. NA paviljonu Bosne i Hercegovine je organizovan jedan takav događaj gdje su bosanskohercegovački privrednici imali priliku da se predstave potencijalnim poslovnim kontaktima iz Slovačke, Kanade, Slovenije, Meksika, Srbije, Argentine, Saudijske Arabije, Omana, Kuvajta, Trinidada i Tobaga, Bocvane i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U kompaniji 3Dmehanika d.o.o. iz Sarajeva kažu da su zadovoljni svojom posjetom Expo 2020, gdje su njihovi predstavnici ostvarili nekoliko kontakata sa firmama iz gasne i naftne industrije, koje nude veliki potencijal za poslovnu saradnju. U daljnjim koracima je planirana razmjena konkretnih informacija o projektima kao i registracija firme 3Dmehanika u njihov sistem nabave usluga.

Ivana Vukmirović, direktorica kompanije Liv d.o.o. iz Istočnog Sarajeva izrazila je svoje zadovoljstvo organizacijom i omogućenim prilikama koje su kompanije imale prilikom posjete Expo 2020 Dubai. Liv d.o.o. će nastaviti da uspostavlja saradnju sa ostvarenim kontaktima u narednom periodu.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine su prisustvovale Poslovnom forumu koji je organizovala Privredna komora Ajman zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, sa ciljem promovisanja povoljnih poslovnih mogućnosti poslovnoj zajednici Ajmana i UAE.

U kompaniji Studio Zidovi kažu da su boravak na Expo-u iskoristili za uspostavljanje direktnog kontakta sa predstavnicima vanjskotrgovinske komore u Ajmanu, kao i njihovim članovima koji su pokazali interes za usluge kompanie. Osim toga, iz Studio Zidovi napominju da su izuzetno zadovoljni sa svojim B2B sastancima sa predstavnicima privrednih delegacije Kuwaita i Omana. U ovoj kompaniji očekuju vidljive rezultate do kraja 2022. godine.

„Imali smo priliku da predstavimo našu firmu i naše usluge predstavnicima drugih poslovnih delegacija iz cijelog svijeta, uz mogućnost održavanja B2B sastanaka na kojima smo uspješno ostvarili poslovnu saradnju i sad u ovom periodu očekujemo konkretizaciju i realizaciju projekata. Također smo uz organizaciju Expo2020 Dubai programa imali evente na paviljonima drugih država gdje smo razmjenili kontakte sa njihovim predstavnicima.” – izjavila je gospođa Šemsa Brkić direktorica firme IN d.o.o Bugojno.

U kompaniji Bis-Tip media su uvjereni da će kontakt s predstavnicima Privredne komore Ajmana, ali i glavnim predstavnikom Trgovačke i industrijske komore Dubaija značiti puno za budućnost cijele BiH. Također su dodali da je EXPO 2020 jedna globalna platforma različitih kultura, tradicija i ponajviše tehnoloških i znanstvenih dostignuća, posjeta i obilazak paviljona donosi jako puno inspiracije kako za rad tako i za svakodnevni život.

Poslovna delegacija je također bila gost na događajima na paviljonima Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

Članovi privredne delegacije su izrazili svoje zadovoljstvo organizacijom njihovog predstavljanja na Expo 2020 Dubai i omogućenim prilikama za susrete sa predstavnicima poslovnih zajednica. Saglasni su da se raduju novim projektima iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo koje je sjajno prepoznalo kapitalne šanse za razvoj privrede u našoj zemlji. Pored toga, privrednici su izrazili svoju zahvalnost ministarstvu privrede Kantona Sarajevo koje je omogućilo njihov odlazak na Expo 2020 Dubai.