Predstavnici IKT industrije i projekata početkom marta se predstavljaju na Expo 2020 Dubai

Predstavnici IKT industrije i projekata početkom marta se predstavljaju na Expo 2020 Dubai

Sarajevo, 4.3.2022. – Nova, četvrta, grupa privrednika koja je će uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai, od 4.3.2022. su predstavnici IKT industrije i projekti.

Predstavnici 16 pravnih subjekata imat će priliku da predstave svoje proizvode i usluge na Expo 2020. Različite aspekte IKT industrije će predstaviti 12 kompanija, a njima će se pridružiti i četiri projekata koja će predstaviti svoje aspekte poslovanja.

Za vrijeme boravka na Expo 2020, predstavnici ove grupe industrija će učestvovati na događajima koji su organizovani za poslovnu zajednicu sa ciljem umrežavanja i ostvarivanja novih poslovnih kontakata na paviljonu Poljske, Hrvatske i drugih zemalja.

Tim iz Ministry of Programming vjeruje da je ovogodišnje izdanje EXPO Dubaija fenomenalna platforma za upoznavanje novih ljudi, diskusiju o sjajnim idejama, te odlična prilika da se doživi unikatnost ovog grada.

“Radujemo se što ćemo imati priliku saznati više o lokalnom poslovnom ekosistemu, kao i o ekosistemima drugih kompanija, organizacija i udruženja koje dolaze u Dubai ovog marta da prošire poruke i priče o onome što rade na lokalnom i globalnom nivou.” – podijelili su iz kompanije Ministry of Programming, te dodali: “Radujemo se što ćemo upoznati inovativne preduzetnice i preduzetnike, te što ćemo imati zadovoljstvo podijeliti s prisutnima našu viziju svakodnevnog djelovanja.“

Centralni događaj ove posjete će biti poslovni forum, koji se održava 7.3.2022., a koji će biti organizovan na paviljonu Bosne i Hercegovine u saradnji sa Privrednom komorom Dubai. Ovaj poslovni forum predstavlja vrlo važnu priliku za predstavnike privredne delegacije da predstave mogućnosti Bosne i Hercegovine.

“Izuzetno nam je važno što imamo priliku predstaviti Kliku ali i bh. IT industriju na Expo 2020 Dubai. Pored priprema za učešće na bh. štandu prethodni period smo iskoristili da zakažemo što veći broj sastanaka sa potencijalnim klijentima, i upravo u tom segmentu vidimo najveću vrijednost za svaku od kompanija učesnica. Vjerujemo da ćemo tokom našeg boravka na Expo-u predstavljati našu zemlju u najboljem svjetlu, ali i ući na novo tržište, i na taj način obogatiti projektni portfolio naše kompanije.” – izjavila je Maja Mameledžija, osnivačica i Chief Delivery Officer, Klika kompanije.

Tokom boravka privredne delegacije planirana je posjetu instituciji “The Sharjah Research, Technology and Innovation Park (SRTI Park)”. Delegaciju će predvoditi premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. SRTI Park je za manje od pet godina postojanja postao jedan od vodećih hubova za istraživanje i razvoj na području Bliskog Istoka, njihovo iskustvo može poslužiti kao inspiracija za sličan IT park u Bosni i Hercegovini. Svaka od BiH kompanija ce imati priliku da se predstavi, a domaćini će posjetu usmjeravati shodno interesovanjima delegacije iz BiH. 

„Velika nam je čast što smo postali dio Expo 2020 tima, a ovu priliku ćemo iskoristiti da predstavimo svijetu našu zemlju, brend i kulturu. Pokazat ćemo našu izvrsnost i potencijal jer je Expo 2020 mjesto za kreiranje globalne ekonomije budućnosti kroz povezivanje pojedinaca, kompanija i investitora.“ – izjavila je Izeta Salihefendić, izvršna direktorica i suosnivačica kompanije Smart 387 iz Sarajeva.

Rizah Kabaši, osnivač i generalni direktor kompanije SmartLab istakao je kako su ponosni što će predstavljati svoj tim, koji svojim znanjem i radom uspijeva odgovoriti na sve kompleksnije zahtjeve iz eLearning industrije. „Na Expo 2020 očekujemo puno posla, puno sastanaka i puno prilika. Planiramo biti apsolutno proaktivni i nadamo se novim projektima i novim izazovima za naš tim“ – dodao je Kabaši.

Predstavnici ove grupe su jednoglasni u ocjeni da je upravo uspostavljanje poslovnih kontakta i eventualno iniciranje poslovne saradnje suština njihovog odlaska na Expo 2020.

Poslovni subjekti iz oblasti „IKT industrije i projekti“ koje će boraviti na Expo od 4.3 do 9.3. su:

 1. Ankora, Sarajevo
 2. Antcolony, Sarajevo
 3. Glasfaser Connect, Sarajevo
 4. Klika, Sarajevo
 5. Ministry of Programming, Sarajevo
 6. More Screens, Mostar
 7. Qsd d.o.o., Mostar
 8. Rubicon, Sarajevo
 9. Smart 387, Sarajevo
 10. SmartLab, Sarajevo
 11. Empress, Zenica
 12. nLogic d.o.o., Sarajevo
 13.  Soho d.o.o – bukiraj.ba, Sarajevo
 14. Insuno, Sarajevo
 15. Bissena, Vlasić
 16. Metal-Inox, Sarajevo

Naredna grupa privrednika koja će predstavljati šumarstvo i drvnu industrija, metaloprerađivačku industriju i automobilsku industriju uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo će putovati na Expo 2020 Dubai 23.3.2022.godine.