Predstavljanje poslovnih mogućnosti Bosne i Hercegovine u Ajmanu

Predstavljanje poslovnih mogućnosti Bosne i Hercegovine u Ajmanu

4. 2 2022., Ajman – Kompanije iz Bosne I Hercegovine danas su prisustvovale Poslovnom forumu koji je organizovala Privredna komora Ajman zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, sa ciljem promovisanja povoljnih poslovnih mogućnosti polsovnoj zajednici Ajmana i UAE.

Za vrijeme Forum naglasak je bio na povećanju direktnih stranih investicija koje su pomogle Bosni i Hercegovini da se pozicionira kao nevjerovatna prilika za potencijalne investitore. Također su naglašeni faktori koji zemlju čine privlačnim poslovnim čvorištem, uključujući pristup jedinstvenom tržištu, stabilan finansijski sistem od kojeg strani investitori mogu imati koristi i ohrabrujući ekonomski i regulatorni okvir.

Zbog svoje blizine zapadnim tržištima i evropskom sistemu autoputeva, Bosna i Hercegovina predstavlja stratešku lokaciju za evropska, bliskoistočna i azijska tržišta. Bosna i Hercegovina ima mnogo toga za ponuditi, uključujući preko 400 investicionih projekata i preko 300 investicionih lokacija.

“Dobro razvijena putna i željeznička mreža, četiri međunarodna aerodroma, dvije riječne luke i dvije međunarodne luke predstavljaju postojeću infrastrukturu. Ulaganje u Bosnu i Hercegovinu ima niz prednosti, uključujući povoljno pravno okruženje, PDV i porez na dohodak su među najnižim u regionu i EU, i imamo pravičan poreski sistem.” – izjavio je gospodin Samir Avdić, ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo, koji je predvodio bosanskohercegovačku privrednu delegaciju.

Iako 51,3% zemlje čine oranice, planinski pašnjaci, , voćnjaci i vinogradi, njena automobilska industrija stalno raste, predstavljajući visoko profitabilnu industriju, fokusiranu na izvoz u prosjeku 90% proizvoda u 30 zemalja. Pored toga, njen farmaceutski sektor je 2020. godine vrijedio 334 miliona eura, što predstavlja povećanje od skoro 4% u odnosu na 2019. godinu, dok su metaloprerađivačka i elektroindustrija najuspješnije industrije u Bosni i Hercegovini.

Poslovnom forumu su prisustvovali predstavnici preko 80 raznih kompanija i zemalja koji su bili zainteresirani za umrežavanje sa poslovnim liderima Bosne i Hercegovine.