Objavljen poziv privrednim subjektima za učešće na Expo 2020 Business Programme

Objavljen poziv privrednim subjektima za učešće na Expo 2020

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai.

Expo 2020 Dubai predstavlja jedinstvenu globalnu platformu za privlačenje investicija, sklapanje poslovnih partnerstava i promociju međunarodne saradnje i razmjene. Na samoj manifestaciji su prisutne vodeće multinacionalne kompanije i startup-i, koji kataliziraju saradnju, stimulišu inovacije i kreiraju opipljive prilike na polju trgovine i investicija. Sa milionskim brojem posjetilaca i 192 zemlje učesnice, Expo 2020 predstavlja mjesto za stvaranje poslovnih konekcija i otvaranje novih tržišta te izvora prihoda.

„Pozivamo sve privredne subjekte koji ispunjavaju kriterije prijave za učešće da se prijave i predstave svoje poslovanje u sklopu Expo 2020 Dubai biznis programa“, pozvao je ministar Delić.

Svi odabrani poslovni subjekti će dobiti paket podrške za učešće (više detalja u tekstu Poziva), koji između ostalog podrazumijeva avio kartu, vizu i putničko osiguranje za jednu osobu, pet noćenja u hotelu, prevodioca, vodiča i mnoge druge administrativno – tehničke usluge.

Poziv je dostupan na sljedećem linku, a prijavu je moguće izvršiti isključivo putem online aplikacije u prvoj fazi, dok će izbor privrednih subjekata, odnosno pregled online prijava, obradu i kontrolu podataka, te ocjenu o ispunjavanju uslova raditi Komisija imenovana rješenjem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

„Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u prvoj fazi izbora objaviti Listu privrednih subjekata koji su online aplicirali s ukupno ostvarenim brojem bodova, dok će u drugoj fazi izbora privredni subjekti s objavljene Liste biti pozvani da dostave potrebnu dokumentaciju koja se traži ovim Pozivom i u roku u koji odredi Ministarstvo u svom Obaviještenju upućenom za dostavu propisane dokumantacije“, pojasnio je ministar Delić.

Ministar je također naglasio da svi privredni subjekti koji ne budu izabrani putem objavljenog Poziva mogu samostalno finansirati učešće na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai.

„Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo putem organizatora Svjetske izložbe Expo 2020 Dubai snosit će troškove zakupa prostora paviljona Bosne i Hercegovine i za privredne subjekte koji ne budu na konačnoj Listi i oni će moći koristiti taj prostor za sastanke prema raspoloživim terminima“, pojasnio je ministar dodavši da će i privredni subjekti koji budu samostalno finansirali učešće na sajmu imati podršku organizatora Expo Dubai 2020 LLC-SO na paviljonu BiH koja se odnosi na korištenje sale za održavanje B2B sastanaka prema raspoloživim terminima, opremu u sali, led ekran za prezentaciju, računar, internet, printer, IT podršku, te administratvnu podršku za procedure i prijave B2B aplikaciji.

Rok za online popunjavanje web aplikacije je 01.12.2021. godine do 23:59 sati.

Za sve informacije vezane za ovaj Poziv zainteresovani se mogu javiti na e-mail business.expo@mp.ks.gov.ba ili pozvati na kontakt telefon  033/562-117.