EXPO 2020 – PRIČA KOJA TRAJE OD 1851. GODINE Pavillion

EXPO 2020 – PRIČA KOJA TRAJE OD 1851. GODINE

Expo 2020 Dubai je 35. po redu svjetska izložba u posljednjih 170 godina. Ova najveća svjetska izložba po mnogočemu je posebna. Naime, Expo 2020 je prva svjetska izložba koja se održava na području Bliskog istoka, Afrike i južne Azije. Također, ovo je prvi put da je Expo odgođen a ne otkazan. Prvobitni datum održavanja bio je oktobar 2020. – mart 2022. godine, no zbog pandemije COVID-19 organizator je bio primoran napraviti odgodu, ali je naziv Expo 2020 ipak zadržan.

Organizator svjetskih izložbi je Bureau International des Expositions (BIE), međuvladina organizacija čija je misija da osigura kvalitet i uspjeh ovih svjetskih događaja. BIE je formirana 1928. godine od strane 32 zemlje, dok danas broji 170 država članica koje kontinuirano rade na poboljšanju kvaliteta Expo izložbi.

Pored Expo izložbi, BIE nadgleda još tri vrste izložbi: Međunarodne specijalizirane izložbe, Milanska trijenala izložba dekorativne umjetnosti i moderne arhitekture (poznata kao Triennale di Milano) i Hortikulturne izložbe.

O važnosti Expo izložbi najbolje govori činjenica kako se radi o manifestaciji koja se održava od sredine 19. stoljeća pa do danas. Prva svjetska izložba održana je u Londonu 1851. godine, nakon čega ovakav koncept postaje popularan i organizuje se u načelu svake pete godine, kako bi se na jednom mjestu predstavili naučni, tehnološki, ekonomski i društveni napredak, sa ciljem poboljšanja znanja čovječanstva. 

Expo svjetske izložbe baštine tradiciju predstavljanja najznačajnih dostignuća i inovacija iz različitih oblasti koje su doslovno promijenile svijet. Neki od izuma koji su po prvi  put predstavljeni upravo na svjetskim izložbama su telefon, telegraf, prvi uzorci napravljeni od plastike, revolver,  pisaća mašina, dizel motor i mnogi drugi. Također, svaka izložba je pomicala granice kako u broju zemalja učesnica, broju posjetilaca te prostoru na kojem se izložba održava.

Expo 2020 Dubai nije izuzetak u postavljanju novih standarda. Ova svjetska izložba će biti zapamćena kako po rekordnom broju učesnika, ali i po broju posjetilaca. Ukupno 192 zemlje svijeta će se predstaviti na ovom sajmu poduzetništva, dok se tokom održavanja izložbe očekuje da će Expo 2020 privući 25 miliona posjetitelja, odnosno privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih. Tu su i virtualni posjetitelji pa se očekuje ukupan doseg od preko tri milijarde ljudi što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje prezentiraju na najbolji mogući način.

Za sve koji nisu u prilici lično posjetiti Expo 2020 Dubai preporučujemo da posjete web stranicu www.virtualexpodubai.com i barem virtuelno budu dijelom ovog globalnog događaja.