Bosna i Hercegovina učestvuje na sajmu Expo 2020 Dubai

Bosna i Hercegovina učestvuje na sajmu Expo 2020 Dubai

Bosna i Hercegovina će biti jedna od 192 zemlje koje će se predstaviti na svjetskom sajmu poduzetništva, Expo 2020 Dubai, čime se nastavlja tradicija učešća naše zemlje na globalnim izložbama od 1998. godine. Ovogodišnji sajam održava se pod sloganom „Spajanje umova, kreiranje budućnosti“ a trajat će do 31.03.2022. godine.

Po prvi put u historiji Svjetske izložbe, svaka zemlja učesnica imat će svoj paviljon, a upravljanje paviljonom Bosne i Hercegovine preuzela je Vlada Kantona Sarajevo. Naime, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Expo 2020 Dubai LLC.-SO krajem oktobra 2021. godine potpisali su ugovor o učestvovanju BiH na svjetskoj izložbi Expo 2020. Ceremoniji potpisivanja ugovora u ime Ministarstva prisustvovao je ministar Adnan Delić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za Expo.

„Expo 2020 je jedinstven zbog toga jer gradi bolji svijet i oblikuje budućnost kroz samoodrživost, mobilost i otvaranje mogućnosti. „Ponosni smo što smo dobili priliku da pokažemo svijetu da možemo ići u korak sa globalnim tokovima i da kroz učešće na ovoj svjetskoj platformi za promociju predstavimo privrednike iz cijele Bosne i Hercegovine. U pripremi je konkurs putem kojeg će svi zainteresovani privrednici biti pozvani da učestvuju na ovom sajmu preduzetništva i da predstave svoje poslovne aktivnosti, inovacije, i sve mogućnosti koje nudi naša zemlja, a poseban fokus će biti na promociji prerađivačke, prehrambene, farmaceutske i IT industrije, kao i turizma.“ – izjavio je ministar Delić nakon potpisivanja Ugovora.

Vlada Kantona Sarajevo je investirala 4,2 miliona KM u prisustvo Bosne i Hercegovine na Expo 2020 i time omogućila prezentaciju potencijala naše zemlje, a pored preduzetnika i bh. umjetnicii će imati priliku da se predstave cijelom svijetu i da doprinesu promociji jedinstvene tradicije i kulture Bosne i Hercegovine. Paviljon Bosne i Hercegovine će spremno dočekati 18.12.2021. godine, Nacionalni dan naše zemlje na Expo 2020  i zvanično predstavljanje na ovoj svjetskoj izložbi preduzetništva.