BOSNA I HERCEGOVINA OBILJEŽILA NACIONALNI DAN NA EXPO 2020

BOSNA I HERCEGOVINA OBILJEŽILA NACIONALNI DAN NA EXPO 2020

Dubai, 18.12. 2021. – Bosna i Hercegovina je obilježila svoj nacionalni dan na Expo 2020 Dubi danas u prisustvu državnika Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zvanica.

Učešće svake zemlje na Expo 2020 Dubai se obilježava nacionalnim danom, zvanična ceremonija obuhvata obraćanje šefova delegacija, podizanje zastave BiH, intoniranje himne, obraćanje zvaničnih predstavnika delegacije Bosne i Hercegovine i svečani kulturno – umjetnički program u paviljonu Bosne i Hercegovine koji će izvesti naši umjetnici, s posebnim akcentom na kulturno – historijsko nasljeđe naše zemlje.

Zvaničnu ceremoniju Bosne i Hercegovine otvorio je Hammad Ahmad AlRahoomi, prvi zamjenik predsjednika Federalnog nacionalnog vijeća poželjevši dr. Denisu Zvizdiću i delegaciji BiH dobrodošlicu na EXPO 2020 u Dubaiju, te istakavši pri tome da su UAE prijatelji naše zemlje, kako devedesetih, tako i danas.

U ime delegacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH, Dr Denis Zvizdić pozdravio je prisutne, zahvalio se domaćinima na prilici koju su ukazali našoj zemlji, te istakao prirodne, geografske i druge prednosti koje čine Bosnu i Hercegovinu najpoželjnijom destinacijom za sigurne i dobre investicije na području jugoistočne Europe.

„Ponosni smo što učestvujemo na Expo 2020 Dubaiju, ističući dušu, gostoprimstvo, prirodu, povezanost, inspirativne zajednice, inovativnost i različitost Bosne i Hercegovine. Uz bogate mogućnosti ulaganja i prirodne resurse, radujemo se što imamo priliku predstaviti ljepote zemlje turistima, a investitore s prosperitetom njenog poslovnog pejzaža, visoko kvalifikovanim i obrazovanim ljudima i naprednim industrijama.” – izjavio je Dr Zvizdić.

Zvaničnoj delegaciji su se pridružili privrednici iz Bosne i Hercegovine koji će 19. decembra 2021. prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivnih projekata u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede, i naravno u sektoru turizma.

U sklopu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana sa kojim se predstavila Bosna I Hercegovina nastupili su članovi KUD Baščaršija, koji su izveli Gluho glamočko kolo i “Pjesma u tepsiji”. Dok su grupa Divanhana i Marija Šestić svojim izvedbama predstavili autentičnu muzičku tradiciju Bosne i Hercegovine.

Više detalja o nastupu Bosne I Hercegovine na Expo 2020 Dubai možete pronaći na https://expo2020bih.ba/.