BiH paviljon na Expo 2020 posjetilo 110.000 osoba

BiH paviljon na Expo 2020 posjetilo 110.000 osoba

U toku februara, preko 43.000 osoba je posjetilo paviljon Bosne i Hercegovine, odnosno u prosjeku je 1566 osoba dnevno posjetilo paviljon, gdje su imali priliku da se upoznaju sa ljepotama, znamenitostima i privrednim potencijalima naše zemlje.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u središnjem dijelu distrikta Opportunity čija je centralna tema da je sve moguće i da svako ima moć da napravi promjenu i razliku u svijetu. Iako BiH  nije među najvećim zemljama svijeta, njeno bogato i heterogeno kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe prava je rijetkost, što je prednost i prilika koja pruža mogućnosti, kako za samu zemlju tako i za investitore.

Od otvaranja preuređenog paviljona Bosne i Hercegovine sredinom decembra 2021. godine, 110.000 posjetilaca je obišlo paviljon gdje su u autentičnom okruženju otkrivali sve ono što naša zemlja nudi. Predstavljeni su im spektakularni krajolici i prirodne ljepote, jedinstvene rukotvorine, i orginalni predmeti iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Paviljon služi i kao poslovni centar u kojem se predstavljaju brojne bh. kompanije iz različitih sektora. Tri grupe privrednika koje su na osnovu poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo posjetila Expo, predstavile su turističku i prehrambenu industriju, kao i ostale industrije. U martu će još dvije grupe privrednika posjetiti Expo 2020 Dubai sa ciljem da što bolje predstave svoju industriju, da uspostave kontakte i eventualno započnu poslovnu saradnju sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Predstavnici privrednih delegacija koji su se imali predstaviti na Expo su složni u ocjeni da je upravo uspostavljanje poslovnih kontakta i eventualno iniciranje poslovne saradnje suština njihovog odlaska na Expo 2020.

U našem paviljonu se također organizuju i radionice majstora starih zanata, koje su posjetiocima posebno zanimljive.

Bosna i Hercegovina se na Expo 2020 Dubai predstavlja kao zemlja investicijskih potencijala, koja posjeduje dugo industrijsko naslijeđe, a prepoznatljiva je i po svojim talentovanim ljudima koji su obučeni, visokoobrazovani, i specijalizirani u različitim poljima poslovanja.