65.000 osoba posjetilo BiH paviljon na Expo 2020

65.000 osoba posjetilo BiH paviljon na Expo 2020

Preuređeni paviljon Bosne i Hercegovine je svoja vrata otvorio 18.12. 2021. na dan kada je na Expo 2020 Dubai obilježen Nacionalni dan Bosne i Hercegovine.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u središnjem dijelu distrikta Opportunity čija je centralna tema da je sve moguće i da svako ima moć da napravi promjenu i razliku u svijetu. Iako BiH  nije među najvećim zemljama svijeta, njeno bogato i heterogeno kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe prava je rijetkost, što je prednost i prilika koja pruža mogućnosti, kako za samu zemlju tako i za investitore.

Preko 65.000 posjetilaca je obišlo paviljon gdje su u autentičnom okruženju otkrivali sve ono što naša zemlja nudi. Predstavljeni su im spektakularni krajolici i prirodne ljepote, jedinstvene rukotvorine, i orginalni predmeti iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Paviljon služi i kao poslovni centar u kojem se predstavljaju brojne bh. kompanije iz različitih sektora. Prva grupa privrednika koja je na osnovu poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo posjetila Expo, predstavila je turističku industriju. Naredna grupa privrednika će posjetiti Expo 2020 Dubai 30. januara, sa ciljem da što bolje predstave svoju industriju, da uspostave kontakte i eventualno započnu poslovnu saradnju sa potencijalnim poslovnim partnerima.

„Predstavljanja i umrežavanje naših privrednika je jedan od rezultata koje očekujemo Expo 2020, vrlo važno je biti u toku s globalnim svjetskim kretanjima, a ovaj sajam će im upravo to omogućiti. Naše kompanije će dobiti priliku da prezentiraju svoje proizvode i kapitalne projekte ali i da pozovu strane investitore da dođu ulagati u Bosnu i Hercegovinu. Poseban aspekt našeg prisustva jeste prilika da promovišemo naše turističke potencijale, ali sve ono što bi dodatno moglo unaprijediti ekonomsku sliku BiH. .“ – izjavio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Naš paviljon će ugostiti i predstaviti stare zanate, tako da će posjetioci krajem januara i početkom februara moći prisustvovati radionicama majstora starih zanata.

Bosna i Hercegovina se na Expo 2020 Dubai predstavlja kao zemlja investicijskih potencijala, koja posjeduje dugo industrijsko naslijeđe, a prepoznatljiva je i po svojim talentovanim ljudima koji su obučeni, visokoobrazovani, i specijalizirani u različitim poljima poslovanja.