Paviljon BiH posjetio sin osnivača Ujedinjih Arapskih Emirata i ministar vanjskih poslova ove zemlje

Paviljon BiH posjetio sin osnivača Ujedinjih Arapskih Emirata i ministar vanjskih poslova ove zemlje

Paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 Dubai posjetio je Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova UAE.

Domaćin ministru Abdullahu bin Zayedu na paviljonu BiH bio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

„Velika nam je čast što je ministar vanjskih poslova UAE i jedan od najvažnijih članova Vlade odlučio posjetiti paviljon Bosne i Hercegovine.“, kazao je ministar Delić, te istakao da je u razgovoru s ministrom razmijenio ideje i sugestije za poboljšanje političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja.

„Iskoristili smo priliku da sa ministrom Al Nahyanu razgovaramo o tome kako UAE koja iako  ima dobre prijateljske odnose sa BiH još uvijek nema rezidentnu ambasadu, te da je od iznimne važnosti da se ambasada UAE što prije otvori u BiH“, istakao je ministar Delić. On je dodao da će otvaranje ambasade Emirata u BiH svakako unaprijediti postojeće odnose, ali i privući direktne investicije iz UAE u BiH.

Ministra Al Nahyana su posebno dojmile prirodne ljepote i kulturna baština BiH, kao i mogućnosti koje u segmentu investicija pruža BiH, a koje je ministar Delić dodatno predstavio tokom posjete paviljonu.

Sheikh Abdulah bin Zayed je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost UAE, zamjenik predsjednika Stalnog komiteta za granice UAE, predsjednik Nacionalnog savjeta za medije, predsjednik Upravnog odbora Emirates fondacije za razvoj mladih, zamjenik predsjednika odbora direktora Abu Dhabi fonda za razvoj (ADFD) i član odbora Koledža nacionalne odbrane. Također je bio i ministar informisanja i kulture od 1997. do 2006. godine, te predsjedavajući Emirates Media Incorporated, predsjednik Fudbalskog saveza UAE, kao i podsekretar Ministarstva informacija i kulture od 1995. do 1997. Sin je osnivača UAE, Zayeda bin Sultan Al Nahyana i jedan je od najvažnijih ljudi u ovoj zemlji.